Szegfűszeg

Szegfűszeg

Őrölt szegfűszeg

Honnan származik: Az Indonéz Maluku-szigetekről származik. Jelenleg Madagaszkáron, Indonéziában, Sri Lankán és Malajziában termesztik.

Melyik részeit használjuk: Szárított virágbimbóit egészben vagy porrá őrölve használjuk fel.

Milyen az íze: Csípős, kissé égető ízű, intenzív illatú fűszer.

Mit fűszerezzünk vele: Nem hiányozhat a kompótokból, befőttekből, karácsonyi süteményekből, és a forralt borból sem. Nagyon sok fűszerkeverékben megtalálható, mint például a garam masala, és a kínai ötfűszerkeverék.

Milyen élettani hatása van: A szegfűszeg étvágygerjesztő hatású, jótékonyan hat az emésztésre, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatású. Szegfűszegolajat használnak a foggyógyászatban érzéstelenítőként, és fogtömések adalékanyagaként is.

Mit érdemes még tudni róla: Nyáron távol tarthatjuk magunktól a szúnyogokat, ha egy félbevágott citromba szegfűszeget szurkálunk.

Leave a comment